Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

+90 552 890 1811
[email protected]

Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Hizmetleri

Kimi ürünler üretildikleri bölge ile özdeşleşirler. Bu ürünlerin haklarını ve varlıklarını uzun yıllar boyunca koruyabilmek için coğrafi işaret alınması gerekir.

“Coğrafi İşaret”, temel olarak bir yöresel ürün adını ifade eder.
Bu anlamda “Coğrafi İşaret”, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

“Coğrafi İşaret”ler “Menşe Adı” ve “Mahreç İşareti” olarak ikiye ayrılır. “Menşe Adı” veya “Mahreç İşareti” kapsamına girmeyen ürünler ise “Geleneksel Ürün Adı” olarak tanımlanır.

Bu alana ilişkin tüm süreçlerde uzman ekibimizle siz değerli müşterilerimize muhteşem hizmet deneyimi sunmaktayız.

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

Bir ürünü, benzerlerinden ayıran en temel özelliği üretildiği yöre ise, bu ürün için ‘yöresel’ ifadesi kullanılır. Yöresel ürünler, bulundukları ya da üretildikleri bölge ile özdeşleşir ve orası ile anılır. Bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere de coğrafi işaret denir. Ülkemizde coğrafi işareti almış ürünlere örnek olarak; Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Kars kaşarı, Amasya elması, Malatya kayısısı, Antep baklavası gösterilebilir.

Bir ürünün coğrafi işareti alabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir:

– Coğrafi sınırları belirli bir alan içinde yer alması
– Bu alana ait özellikler neticesinde meydana gelmiş bir ürün olması
– Bir karakteristik özellik taşıması ve bu karakteristik özelliğin bulunduğu bölge ile ilişkilendirilmiş olması.

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir (6769 Sayılı SMK – Madde 34).

Menşe Adı Nedir?

Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.

Menşe başvurusu, ilgili ürünün tüm niteliklerinin söz konusu bölge ile bire bir bağı olduğunu ifade eder. Bu açıdan bakıldığında diğer bölgelerde yetiştirilen ya da üretilen aynı cins ürünlerin, coğrafi işaret almaya hak kazanmış ürün ile aynı olmadığı tescil edilmiş olur.

Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, tüm özellikleri ile o bölgeye ait olan ve o bölge dışında üretilemeyen ürünler için verilir. Örneğin, Afyon kaymağı, Finike portakalı, Anzer balı, Van otlu peyniri gibi.

Mahreç İşareti Nedir?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

Mahreç başvurusu ise bölge kavramı açısından daha esnek olmakla birlikte, ürün özelliklerini ve üretim yöntemlerini gözeterek, niteliklerinin diğerlerinden farklı olduğunu tescil eder. Bu durumda aynı ürün coğrafyaya bağlı olmaksızın farklı yerlerde üretilse bile özgün özelliklerini taşımak zorundadır.

Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.

Geleneksel Ürün Adı Nedir?

Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması hâlinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır:

a) Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması.

b) Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması.

(6769 Sayılı SMK – Madde 34).

Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?

Coğrafi işaret nasıl alınır diye merak edenler için, yazımızın bu bölümünde coğrafi işaret başvurusu konusuna yer vereceğiz. İlk olarak, belirlenen yöresel ürün için menşe adı mı, yoksa mahreç işareti başvurusu mu yapılacağı araştırılmalıdır. Daha sonra ilgili belgeler hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işaret tescili başvurusu yapılabilir.

Coğrafi işaret için yapılan başvurular TÜRKPATENT tarafından, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve yönetmeliği nezdinde belirtilen usul ve esaslara göre değerlendirilir. Başvurular TÜRKPATENT elektronik başvuru sistemi EPATS üzerinden yapılır. Buna göre başvuru yapacakların aşağıdaki hususlarda hazırlıklarını önceden tamamlaması gereklidir:

· Başvuru sahibi hakkında gerekli bilgileri içeren başvuru formu,
· Talebin coğrafi menşe ya da mahreç işaretlerinden hangisini kapsadığına dair açıklama,
· Değerlendirmeye alınacak başvurunun uygunluğunu kanıtlayan belgeler,
· Ürünün tanımı ve üretim yöntemi hakkında kanıt niteliği taşıyan belge ve bilgiler,
· Coğrafi alan hakkında detaylı bilgi,
· Ürün ve üretim yöntemlerinin coğrafi alan ile ilişkisini açıkça ortaya koyan belge ve bilgiler,
· Ürünün söz konusu bölgede üretimi ile ilgili tarihsel süreci açıklayan dokümanlar,
· Denetim süreçleri ile ilgili taahhütnameler ve denetleme kriterleri ,
· Coğrafi işaretin kullanım şeklini belirleyen sembol, etiket ve ambalaj benzeri dokümanlar.

Coğrafi İşaret Onay Süreci

6769 sayılı Sinai Mülkiyet Kanunu kapsamında, dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Coğrafi işaret onay süreci öncesinde, bilinmesi gereken konuların başında, coğrafi işaret başvuruları ile, bireysel bir hak elde edilemeyeceği gelir. Başvuru sonucunda elde edilen haklar, tek bir kişiye ait olmayıp, o ürünün üretildiği bölgenin tüm üreticilerinin ortak kullanımına sunulur.

Bu doğrultuda başvuru; üretici grupları, ürün ile yetkili dernekler, vakıflar ve veya coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, başvuru aşamasında sunulan teknik bilgilerin kanıtlanması için, ilgili uzman, kamu kuruluşu ya da üniversitelerden inceleme talep edebilir. Kurum tarafından talep edilen incelemenin maliyeti, başvuru sahibi tarafından ödenir.

Geleneksel ve kültürel değerlerimizin korunarak yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmesi için büyük önem taşıyan coğrafi işareti başvurularınızda firmamızın uzman ve deneyimli kadrosundan faydalanmak için hemen arayabilirsiniz.

Coğrafi İşaret Tescilinin Önemi Nelerdir?

Coğrafi işaret tescili, tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korur. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük faydası vardır. Ayrıca ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar.

Coğrafi İşaret Tescili;

  • Tüketiciyi korur.
  • Ürünün gerçek üreticilerini korur ve gelirlerinin artmasına katkı sağlar.
  • Ürünün kalitesinin korunması ve belli bir standartta ürünün kalitesinin olmasını sağlar.
  • Ürünün taklitlerini engelleyerek ürünün sahip olduğu ün ile yaşamasını sağlar.
  • Bölgesel kalkınmaya katkı sağlar.

Coğrafi İşaretli Bazı Ürünler

Coğrafi işaretin nasıl alındığını öğrendikten sonra gelin, hangi ürünlerin tescile uygun olduğuna yakından bakalım:

· El sanatları kategorisinde Yağcıbedir halısı, Bursa bıçağı, Edirne mis meyve sabunu, Nallıhan iğne oyası ve Gaziantep Kutnu kumaşı en iyi örnekleri teşkil eder.
· Tarım ürünleri içerisinde Kars balı, Antep fıstığı, Taşköprü sarımsağı, Gölbaşı sevgi çiçeği ve Çelikhan tütünü coğrafi işaret alan ürünler arasındadır.
· Gıda çeşitleri konusunda ülkemiz en az tarım ürünleri kadar zengin çeşitliliğe sahiptir. Antep baklavası, Bursa kestane şekeri, Maraş tarhanası, Edirne tava ciğeri ve daha birçok ürün bu listeye girer.
· Hayvan kategorisinde Sivas Kangalı ve Kars Türk çoban köpeği coğrafi işarete sahiptir.
· Doğaltaş ve madenler arasında ise Afyon mermeri, Eskişehir lületaşı ve oltu taşı coğrafi işaretli değerlerimiz arasında yer alır.

Başvuru süreçlerinizi yönetmek ve denetlemek için profesyonel danışmanlık hizmetleri için uzman ekibimizden her zaman yardım alabilirsiniz.

Bize Ulaşın

+90 552 890 1811

Genel Merkez

Topçular Mah. Osman Gazi Cad. No:2 EYÜP – İST. | TR

Copyright © 2024 argematris.com. Tüm Yasal Hakları Saklıdır.

İletişim Formu






    *VARSA dosyalarınızı buradan ekleyebilirsiniz.